onsdag 27 februari 2008

Några religiösa undersökningar

Via Doctor Alazerius: 93 procent av världens muslimer är inte terrorister. Missvisande rubrik egentligen, de resterande sju procenten är knappast heller terrorister - däremot tar de inte avstånd från terror som politisk metod. Oavsett detta är det intressant läsning, även om det värsta kanske är att man vid första anblicken blir positivt överraskad.

Via The City and the World: 28 procent av USA:s befolkning har gått från sina föräldrars tro till en annan - eller ingen alls. Har även The Nation under God börjat spricka i fogarna?

Hela Pew Forum är förresten en väldigt intressant samling stora undersökningar om religionens påverkan på olika politiska frågor (t.ex. kan man få reda på att 67% av landets vita katoliker är för dödsstraff och 63% är för homosexuellt partnerskap, vilket åtminstone förvånade mig). I anknytning till artikeln ovanför om muslimers inställning till terrorism kan man också läsa vidare om att de flesta amerikanska muslimerna tillhör en välanpassad medelklass, och att kristna evangelikaler tar den egna religionen på större allvar än många muslimer.

En kul detalj är att blott 1.6% av amerikanerna kallar sig ateister, medan imponerande 12.1% säger sig tro på "nothing in particular", vilket i alla fall jag tycker är en lite rolig formulering. Astrologi och feng shui, månne?

0 kommentarer: