torsdag 21 februari 2008

Fascistisk kyrkoarkitektur


Kristendomen har som bekant inte världens bästa track record när det gäller förhållandet till den världsliga makten. Franco, Mussolini, i viss mån Hitler, Salazar i Portugal (katolsk fascistisk diktatur 1933-1974), med flera. Trots det finns det ganska få kyrkor uppförda i klassiskt fascistisk stil (även om en del säkert tycker att de flesta romerska och gotiska kyrkorna har något totalitärt och skrämmande över sig).

Ett undantag har jag dock hittat: National Shrine of the Little Flower Catholic Church, underligt nog belägen i USA. Grundaren, Fader Charles Coughlin, var dock uttalad fascist och höll uppviglande radiotal från själva kyrktornsbyggnaden. Det är tveksamt om talen kan kallas predikningar då de nästan aldrig tog upp trosfrågor, utan mer fokuserade på att uttrycka sitt stöd för Mussolini och Hitler och dessas antisemitism. Efter Kristallnatten (som f.ö. inte var ett isolerat tyskt fenomen utan skedde på flera håll i världen, också i USA) hade han t.ex. på klassiskt antisemitiskt sätt lagt skulden på judarna själva. Vatikanen gjorde, tillsammans med Joseph Kennedy, vad de kunde för att tysta Coughlin, men förgäves.

Det allra mest deprimerande i sammanhanget är väl att hans radioprogram inte var någon lokal rättshaveristisk angelägenhet, utan nådde enligt uppgift en knapp tredjedel av den amerikanska befolkningen, och han fick 80000 lyssnarbrev i veckan. Han var otroligt populär. Hans program tystnade slutligen genom direkt påverkan från the National Association of Broadcasters, när USA officiellt tagit ställning i kriget och därmed började lägga upp strategier för inrikes nyhetsspridning - alltför känsliga politiska ämnen censurerades. Man fick till och med postverket att vägra sprida hans publicerade texter. En sann eldsjäl, alltså.

Ironiskt är förstås att kyrkan är uppkallad efter helgonet Thérèse av Lisieux, som dog blott 24 år gammal. Hon är framför allt känd för sin barnsliga men mycket djupt upplevda tro. Hennes blidhet och oskyldighet kontrasterar på ett beklämmande sätt med Coughlins frustande aggressivitet.

För den som är bekant med HBO-serien Carnivàle kan det också vara kul att veta att Brother Justin var delvis inspirerad av Fader Coughlin.

0 kommentarer: